Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

ΣΠΑΡΑΓΓΙ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ


Το Σπαράγγι προτιμά εδάφη ελαφρά, πλούσια σε οργανική ουσία ,βαθιά και στραγγερά ώστε να μην δημιουργούνται ασφυκτικά φαινόμενα στα ριζώματα και οι βλαστοί να αναπτύσσονται ίσια. Αναπτύσσεται καλά σε εδαφικό ph ουδέτερο ως ελαφρά αλκαλικό, δεν είναι ευαίσθητο στο NaCl και γενικά στα άλατα.
Το Σπαράγγι έχει ισχυρό ριζικό σύστημα γεγονός που το κάνει ανθεκτικό στην έλλειψη νερού, όμως αυξημένες αποδόσεις επιτυγχάνονται μόνο με την σωστή άρδευση. Αυξημένες ανάγκες σε νερό παρουσιάζει το Σπαράγγι από τα μέσα Ιουνίου ως το τέλος Αυγούστου. Κατά την συγκομιδή το φυτό παρουσιάζει μειωμένη κατανάλωση νερού, όμως οι ελλείψεις αυτή την περίοδο έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις αποδόσεις. Το πότισμα στην διάρκεια της συγκομιδής, όταν είναι απαραίτητο, ευνοεί την αύξηση της παραγωγής.
Οι πιο σημαντικές απαιτήσεις του Σπαραγγιού σε θρεπτικά στοιχεία εντοπίζονται μετά την συγκομιδή από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Για μια παραγωγή 1000 κιλών ανά στρέμμα 14 μονάδες Αζώτου είναι αρκετές. Αντίθετα αυξημένες ποσότητες Αζώτου καθιστούν την βλάστηση υπερβολική και ευαίσθητη στις Σκωριάσεις.
Οι ανάγκες σε Φώσφορο είναι μικρές (7-8 μονάδες),και καλύπτονται εύκολα καθώς το Σπαράγγι έχει βαθύ και εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Το Κάλιο είναι το σημαντικότερο θρεπτικό στοιχείο για την καλλιέργεια, καθώς είναι απαραίτητο για την μεταφορά και αποθήκευση των υδατανθράκων στις ρίζες. Παράλληλα ισχυροποιεί το στέλεχος, (βλαστοί που πλαγιάζουν εύκολα είναι βέβαιο σύμπτωμα έλλειψης Καλίου),και βοήθα στην αντοχή του φυτού στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. 35-40 μονάδες Καλίου είναι αναγκαίες για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων.
Παράλληλα με το Κάλιο θα πρέπει να χορηγείται και Μαγνήσιο προκείμενου να προληφθούν ελλείψεις λόγω της ισχυρής λίπανσης με Κάλιο. 5 μονάδες Καλίου είναι αρκετές για τις παραδοσιακές ποικιλίες ενώ για τις νεότερες αρσενικές ποικιλίες απαιτούνται 7-8 μονάδες.
Τα λιπάσματα καλό είναι να χορηγούνται με το χάλασμα των σαμαριών προκείμενου να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες στα ελαφρά αμμώδη εδάφη που προτιμά η καλλιέργεια. Από τα Ιχνοστοιχεία μεγάλη προσοχή θέλει το Βόριο το οποίο συνήθως είναι ελλειμματικό στα αμμουδερά εδάφη που συνήθως καλλιεργείται το Σπαράγγι.

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑΚαθώς το Σπαράγγι καλλιεργείται σε αμμουδερά εδάφη, είναι φυσικό να παρατηρούνται ελλείψεις Ιχνοστοιχείων. Η χρήση του FETRILON COMBI 2 είναι επιβεβλημένη και αποβαίνει ευεργετική για τις αποδόσεις. Προσθήκη NUTRIBOR από 100 gr /στρ έως και 400γρ/στρ συνολικά ανά έτος.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑΠροτείνουμε το NUTRIBOR όταν στην διάρκεια της συγκομιδής παρουσιάζεται μεγάλο ποσοστό κούφιων βλαστών που σημαίνει ανισορροπία Ιχνοστοιχείων με πιθανή έλλειψη ΒΟΡΙΟΥ. Προσοχή γενικά στην Αζωτούχο λίπανση διότι υπερβολές στην χρήση του Αζώτου καθιστούν την βλάστηση ευαίσθητη, ιδιαίτερα στις Σκωριάσεις. Η πρόταση με το ENTEC perfekt δίνει για σειρά ετών εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: